De grootste cyberbedreiging bent u zelf

Bel nu naar 03 808 05 77 03 / 808 05 77

>> Gepost op: 4 november, 2016 in Blog, Kenniscentrum

Cyberaanvallen: we proberen ze allemaal koste wat het kost te vermijden, maar ze zijn tegenwoordig gecompliceerder dan ooit. Het voorkomen van deze digitale aanvallen begint bij een goed werkende IT-beveiliging, maar daar stopt het niet. Ondanks uw beveiliging komt er nog te vaak gevoelige informatie aan het licht door een oorzaak van binnenuit: het personeel.

De medewerkers binnen een firma vormen het grootste doelwit voor hackers en virussen. Maar liefst 95% (!) van de cyberaanvallen worden volgens de IBM Cyber Security Intelligence Index veroorzaakt door onoplettend personeel. Eén klik op een louche e-mail kan dramatische gevolgen hebben: gevoelige informatie in de verkeerde handen terechtkomen en het kostenplaatje van deze onschuldige fout kan torenhoog oplopen.

Waterdichte bescherming is onmogelijk

Het overkomt de besten: in een onoplettend moment op een e-mail klikken die beter ongeopend was gebleven. Zelfs online experts gaan wel eens de mist in. Tegenwoordig zijn de digitale aanvallen zo gesofisticeerd dat men vaak niet eens doorheeft dat ze plaatsvinden.

Trainingen voor cybersecurity?

Een werkplek die volledig vrij is van cyberdreiging zal helaas een utopie blijven, maar u kan wel voorzorgsmaatregelen nemen om de dreiging te doen afnemen. Zo kan u bijvoorbeeld trainingen organiseren in veiligheid op het web. Het nadeel is dat deze trainingen slechts voor korte tijd indruk maken: na enkele maanden is men de belangrijkste informatie meestal al vergeten. Om dit op te lossen kan u frequente trainingen organiseren. Dat brengt echter ook nadelen met zich mee: het is duur en neemt veel tijd in beslag.

Blijf altijd waakzaam!

Het is belangrijk dat uw medewerkers op de hoogte blijven van de actuele gevaren van het web. Binnen Best4u communiceren we regelmatig over mogelijke dreigingen via ons communicatiesysteem, gezien we dagelijks in contact komen met verdachte e-mails en andere cyberdreigingen. In onze ervaring ligt de oplossing in herhaling. Zoals eerder in dit artikel werd aangehaald blijven trainingen niet lang vers in ons geheugen. Door deze toch een aantal keer per jaar te organiseren en de informatie constant te blijven delen, blijft ons team alert.

Twijfels?

De meningen over het bijscholen van het personeel blijven verdeeld. Zo vindt Hyppönnen, de CRO van F-Secure, bijvoorbeeld dat “gebruikers het nooit zullen leren, en dat trainingen zinloos zijn. Mensen blijven op verdachte links klikken en voeren overal en nergens hun gegevens in.” Bij Best4u staan we hier wat positiever tegenover. Wij geloven dat veel cyberaanvallen voorkomen kunnen worden door de medewerkers op de hoogte te houden van de gevaren ervan en de technieken om foute e-mails te herkennen. Wat vindt u?

Heeft u nog vragen over cybersecurity? Contacteer ons dan gerust!

Best4u

Best4u

Best4u Group voorziet al jarenlang bedrijven in online oplossingen. Wij slaan een brug tussen ingewikkelde online technieken en een succesvol online eindproduct middels de meest fanatieke service en support.
Best4u

Laatste artikelen van Best4u